11 Nisan 2015 Cumartesi

TERRA AMATA

TERRA AMATA
Fransa'nın Nice şehrinde yapılan kazılarda paleolitik çağa ait aletler bulununca arkeolog ve antropologlar kazılarını daha geniş alanlara yaydı. Sonuçta bir grup homoerektus avcısının kamp yeri olarak kullandıkları yeri buldular. Homoerektus ateşi bulan ilk insanlara denilmektedir.

Antropolog olan Lumley ilk mimarlık örneklerini buldu.Araştırmaları genişletince 21 araştırma kalıntısı bulundu bunların 11 i aynı bölgededir.Bunların oval planlı olduğu,yan duvarlarının kumlarla sıkıştırıldığı ve dallarla kapatıldığı anlaşıldı.İçlerinde ocakta bulunmakta.

Terra Amata Latince bir sözcük olup sevgili,yurt anlamına gelir.Homo erektus yerleşimi olan Terra Amata mimarlığa ilk adımdır.
Homo erektuslardan gördüğümüz bu yerleşim yerleri daha sonra Avrupa'nın başka yerlerinde de ortaya çıktı.Bu yerleşim yerlerinin etrafı Terra Amata'da taş ile bazen mamut kemikleriyle kapatıldı.Bazen bu kulübeler ağaç dalları üstüne hayvan postu kapatılarak örtülürdü.Bu tip evlerin kalıntılarına Çekoslavakya,Ukrayna ve Rusya'da rastlandı.Bu bölgede tespit edilen evler arasında 6,9,15 m. çaplarında olanlar da vardır. Ancak Terra Amata'lar genelde oval planlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder